zaterdag 3 juli 2010

Verrassing

Ik kon me maar moeilijk voorstellen dat Oranje, dat tot dusverre niet echt had weten te overtuigen, zou winnen van de Brazilianen, die steeds beter op elkaar ingespeeld leken te raken.
Jonge vriend Razi, een overtuigd supporter van de Seleçao, gaf de mannen van Van Marwijk evenmin een kans, al hield hij niet op de Braziliaanse coach Dunga te bekritiseren voor diens beslissing Ronaldinho niet te selecteren. De eerste helft leek het erop dat de Brazilianen over het Nederlands elftal heen zouden walsen. Toen Robinho al na tien minuten de 1-0 binnenschoot na een gigantische verdedigingsblunder van Heitinga en Ooijer, had ik er al helemaal een hard hoofd in. Als het bij rust 3-0 had gestaan, zou Oranje niets te klagen hebben gehad.
Na de ongelooflijke ommekeer in de tweede helft, waarin de Brazilianen compleet het hoofd verloren op een manier die deed denken aan het elftal dat in 1974 door Cruijff en co werd gedeklasseerd, was de vreugde hier in huis algemeen - behalve bij Razi, die een half uur lang niet aanspreekbaar was. Daarna gingen we naar het centrum om de zege te vieren - mijn oranjeshirt gaf aanleiding tot de nodige felicitaties van Kameroenezen die al even verrast leken als ikzelf.
We moeten afwachten hoe de halve finale gaat uitpakken - tegen het Uruguay van Suarez, die gisteren dankzij een rode kaart uitgroeide tot de held van de natie. Het was evengoed jammer dat Ghana strandde op vijf centimeter van de halve finale.
Ik had misschien minder verrast moeten zijn. De Kameroenese televisie toonde gisteren beelden van een groep Zuidafrikaanse marabous (toverdokters) die na een geheimzinnig ritueel hun voorspelling voor de finale gaven: Nederland-Duitsland. Ze hebben terwijl ik dit schrijf al voor 25% gelijk...
Over toverdokters gesproken: de Kameroenese minister van Sport gaf gisteren tekst en uitleg over de gebleken tembaarheid van de Leeuwen. Volgens hem was er sprake van versplintering binnen de selectie, waarbij 'armere' spelers vol 'jalousie et haine' (afgunst en haat) zaten ten opzichte van de rijkere spelers, zoals aanvoerder Eto'o. Volgens de minister hadden verschillende spelers zelfs 'sorciers' ingehuurd om hun collega's te beheksen. De nieuwe trainer van Kameroen zal zijn handen eraan vol hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten